DALINDAN SOFRAMIZA BAHARAT
Hasat; baharatın en önemli aşaması olup düşük kaliteli hasattan iyi bir baharat üretmek mümkün değildir. Düzgün hasat elde etmek için mahsulün olgunlaşmasına izin vermek gerekir. Ancak baharatların tamamen olgunlaşmasını beklemek ve düzgün hasat almak için de her türlü çaba göstermek gerekmektedir.
Hasattan sonra, ürün işlenmeden önce temizlenir. Yapraklar ve bütün bitkiler soğuk suda durulanır ve kurumaya bırakılır.
Hasatın kuruması da hasatta önemli bir süreçtir. Kuru mevsim boyunca güneşte kurutma ; kurutma işlemi için yeterlidir. Bununla birlikte, bu yöntemle ilgili sorunlar vardır. Toz ve kir mahsul üzerinde birikir ve beklenmedik yağmur fırtınaları mahsulü yeniden ıslatabilir. Yetersiz kurutulmuş ürünler üründe küflenmeye sebep olur ki küflü baharatlar baharat satışında verimliği %50 nin altına çeker. Ayrıca sağlık açısından son derece tehlikeli olan zararlı küfler çok büyük riskler taşır.(Aflatoksin-okratoksin)
Baharatlar hasat edildikten sonra boyut, yoğunluk, renk, şekil ve lezzet ile derecelendirilir her ürünün kendi kimliğini oluşturan spesifikasyonlar ortaya çıkar.
Öğütmek de ;üretimin bir parçası olup baharatın öğütme şekli de önemlidir. Bütünlüğü bozulmamış parçalanmamış ürünün kalitesini değerlendirmek daha kolaydır. Ancak bütünlüğü bozulmuş öğütülmüş üründe kalite öğütme şekline göre de düşer. Düşük kalitede öğütülmüş ürünlere karşı piyasa direnci vardır. Müşterinin ürün özgünlüğü konusunda şüpheleri olacaktır. Bu durum sürekli olarak yüksek kaliteli bir ürün üreterek ve müşterilerin güvenini kazanarak aşılabilir.
Ambalajlama da kalitenin korunması açısından önemlidir. Ambalajlama üç aşamada değerlendirilir
-
Baharat çeşidine
-
Öğütülmüş veya bütün olmasına
-
Depolama şartlarına(nem)
Ortam nemi çok yüksek değilse bütün parçalanmamış (whole) baharatlar çuvallarda saklanabilir. Öğütülmüş baharatlarda ise kalite kaybını engellemek için serin ve kuru yerde özel ambalajlarda muhafaza edilir.